Ladislav Lörinc

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 35/2021

Hanba. Hajzel. Sviňa. To som si prečítal o sebe tento týždeň. Ľudská závisť a ľudská hlúposť je to, čo som si zažil. Pýtate sa prečo? Text bude dlhší… Príčina je v udalosti, ktorú nájdete vo fotoreporte – Privítanie Stanley cupu v Košiciach – ktorá prebudila dvoch pánov, ktorí to evidentne nevedeli prekusnúť. Ľudská závisť je bohužiaľ silnejšia, ako kritické myslenie a zdravý rozum a tak sa pán poslanec a pán podnikateľ opustili za klávesnicami z pohodlia domova.

Viem, ako volený funkcionár musím strpieť vyššiu dávku kritiky. Robím tak, každý deň. Verte mi. Neznamená to však, že budem tolerovať každé jedno klamstvo, ktoré o sebe prečítam a ktoré zo seba demagógovia vypustia. Čím viac sa o mne píše ako o možnom kandidátovi na primátora, tým viac si vymýšľajú nezmysly. Tak to treba čítať. Jednoducho politika.

Aj keď majú obidvaja páni veľmi ďaleko od morálnych autorít a ctihodných občanov, vyjadrím sa k tomu prvý a posledný krát. Ja totiž nemienim komentovať prácu kolegov. V tichosti pracujem a myslím, že za nás hovoria naše výsledky. Ohováraním a osočovaním druhých, totiž ešte nikto nevyrástol a to by si obaja páni mohli uvedomiť. Možno by ich potom taktiež ľudia pozývali na akcie.

Kriticky mysliaci človek má myseľ vytrénovanú tak, že pri akomkoľvek tvrdení, argumente, štúdii či článku sa pozerá pod povrch. Skúma motívy a kvalifikáciu autorov, logickú súdržnosť prezentovaných tvrdení, dôveryhodnosť použitých dôkazov, poctivosť vo vyvodzovaní dôsledkov či vernosť vedeckej metodológii. Chápe, že na jednu vec sa dá pozerať z rôznych uhlov pohľadu a miesto toho, aby si z nich vybral jeden konkrétny a ostatné zavrhol, snaží sa ich pochopiť viac,“ vysvetľujú odborníci z akadémie na svojom webe kritickemyslenie.sk. To, ale neplatí pre fanúšikov pána poslanca a pána podnikateľa. Páni napísali, tak to musí byť pravda, že? Kľudne ukameňujeme neznámeho človeka… lebo sme hrdinovia na sociálnych sieťach.

K PÁNOVI POSLANCOVI – na akcii uvítanie Stanley cupu som bol, lebo som bol pozvaný organizátormi ako predseda komisie športu a aktívneho oddychu. Ak by predsedom bol Ferenc Jožka, bol by tam Ferenc Jožka. Bodka. To naozaj musím normálnym ľuďom toto vysvetľovať?

Dostal som pozvánku a ja som ju slušne prijal. Rovnako, ako vždy predtým na mnohých akciách. Netlačil som sa tam, neuviedli ma do omylu, neprosil som niekoho, nepredbiehal som sa, slušne som čakal v úzadí. Bol som poctený, prijal som to a zúčastnil som sa. Robil som si iba svoju prácu. Spoločne so mnou tam bol aj primátor, ktorý hral prím samozrejme a takisto aj šéf referátu športu, protokolistka, prekladateľ, hovorca mesta a asistentka primátora. To aj ich ideme odvolávať, lebo sú na fotkách so Stanley cupom, počas oficiálneho prijatia? Podľa protokolu som bol ako volená funkcia po primátorovi druhá najvyššia pozícia, preto som bol prizvaný k nemu.

Ak je toto dôvod na moje odvolávanie, tak budem prvý predseda komisie, ktorý by mal byť odvolaný preto, že si robil svoju prácu. 😆

Večer som bol pozvaný takisto na raut. Bola to súkromná akcia na pozvanie organizátorov. Guest list bol schvaľovaný Erikom Černákom. Na súkromnú akciu si pozval koho chcel a uznal za vhodné. Bodka. Spolu so mnou tam boli viacerí ľudia z politiky, športu, rodina a priatelia. Ja sa mu chcem úprimne ešte raz poďakovať. Erik je skvelý mladý muž a zvládol to celé s prehľadom. Má môj obdiv a Ďakujem mu. Mrzí ma, že niektorí „poslanci“ zneužívajú jeho športový úspech na robenie špinavej politiky a ohováranie. Je to hnus.

Pán poslanec sa najprv vehementne snažil na akciu dostať. Keď sa mu to nepodarilo, prišiel fotiť hostí pred vchod. Následne organizátorov ohovoril. Povedzte mi, čo to je za človeka?

K PÁNOVI PODNIKATEĽOVI – platí to, čo som písal vyššie. Mrzí ma, že pána podnikateľa nepozvali. Keby nemal takú povahu ako má, možno by ho aj pozývali na akcie. Myslím si, že nemusím vysvetľovať v čom je problém. Tí, ktorí chodia do arény, vedia a majú svoj vlastný názor. Doteraz som netušil, že so Stanley cupom sa može odfotiť len hokejista. To kde také píše, pán podnikateľ? A keď sme už pritom, keď sa s ním odfotím, to znamená, že sa chválim tým, že som ho pomohol získať? To, čo je za logika? Ja som nikde nepísal, že som sa o to zaslúžil, ani to nikdy netvrdil. Robil som si len svoju prácu.

Poviem Vám novinku – predseda komisie športu nikdy neurčoval a neurčuje peniaze pre niekoho. Peniaze nerozdávam, ani podnikateľovi, ani nikomu inému. Je to absolútne klamstvo, čo napísal a vy nepoznáte pravdu, tak ste mu uverili. Kto je za idiota? Peniaze na podporu mládeže schvaľuje mestské zastupiteľstvo na základe objektívnych kritérií a hodnotenia, ktoré je rovnaké už niekoľko rokov. Ktokoľvek by bol predsedom športovej komisie, podnikateľ by dostal rovnako málo peňazí, lebo jeho hokejová škola je založená na kvantite, nie kvalite. Jednoducho dá výstroj hocikomu a urobí hocijaký tréning, aby získal peniaze na dieťa. Kvalita však chýba a úrovňou súťaže sa nemôže rovnať s HC Košice a preto, kým bude s mládežou hrať smiešne súťaže, bude dostávať smiešne peniaze. Bodka.

To, že nepodporujem jeho klub zo mňa robí hajzla? Pomerne úzka optika videnia sveta. To môže tvrdiť len veľmi jednoduchý človek. Prepáčte, ale aký šport ja podporujem a aké charity ja podporujem – to je moja vec. Do toho Vás absolútne nič. Podporujem a tí, ktorí ma skutočne poznajú vedia. Nemusím nikomu nič vysvetľovať.

Fakty:

  • ❌ pánovi podnikateľovi som nikdy v živote 1188 eur neposlal. Je to lož. Takú sumu dostal 3 rok po sebe od mesta na základe dokladov, ktoré doložil, po schválení 41 poslancami v Mestskom zastupiteľstve a podpísaní primátorom mesta Košice. Takú sumu pravdepodobne dostane aj budúci rok, lebo na základe roky stanovených objektívnych kritérií má málo bodov v hodnotení. Rovnakú sumu by od mesta Košice dostal, aj keby som nebol predsedom komisie športu. Ak niekoho teda chceme viniť, zodpovedný je pán podnikateľ sám.
  • ❌ MČ KVP posledné dva roky posiela 1.000 eur ročne na CHL ligu a podporuje tým hokejových amatérov, žiadny iný starosta predo mnou to nerobil, ale Lorinc je teraz zlý?
  • ❌ MČ KVP posledné dva roky sponzorovala viac ako 10x verejné korčuľovanie pre verejnosť, žiadny iný starosta predo mnou to nerobil, ale Lorinc je hajzel?
  • ❌ ako súkromná osoba som v rámci projektu po nociach písal hokejovú výzvu z programu „Gesto pre mesto“, kde som žiadal 5.000 eur pre malých hokejistov. Bohužiaľ, projekt neprešiel, ale prosím ukážte mi jedného starostu, ktorý sa po nociach snaží získať financovanie pre klub, len preto, aby ho podporil…
  • ❌ Lorinc po voľbách v roku 2018 spoločne so zástupcom starostu Romanom Matoušekom (Roman to vie celé dosvedčiť a potvrdiť) prišiel a vytiahol 500 eur z vlastného vrecka a zaplatil ľuďom verejné korčuľovanie. Nie z verejných peňazí, zo svojich. To je tá „nepodpora“ mladých hokejistov? Vtedy ti moje peniaze nesmrdeli pán podnikateľ, čo? Ktorý z diskutujúcich, ktorý ma pod statusom podnikateľa osočovali prišiel/prišla a dal z vlastného 500 eur? Prosím, prihláste sa skôr než hodíte kameňom. Nehanbíte sa?

Úbohé, plytké, zákerné, populistické. Jednoducho prísť a nakydať hnoj. To je charakter páni! Všetko dobré želám. Nech sa Vám darí. To je všetko, čo som Vám potreboval vysvetliť. Snažil som sa byť vecný. Na pánov osobne neútočiť, aj keď by sa toho našlo veľa, neznížim sa na ich úroveň. Verím, že každý s otvorenou mysľou pochopil a zistil, kde je pravda. Závistlivci ostanú na smiech a tam, kde sú teraz.

Poďme spať k práci a ku KVP.

Dávam do pozornosti 3 rýchle témy z posledného obdobia:

  • 🎯AD1: Futbalové ihrisko s umelou trávou v Drocárovom parku je už hotové. Dokončuje sa tribúna a okolie.✌
  • 🎯AD2: V pondelok zasadá Mestská rada mesta Košice, ktorá prerokuje materiály na plánované Mestské zastupiteľstvo.
  • 🎯AD3: Stále máme neobsadené pozície na oddelení výstavby a riaditeľa sociálneho podniku. Skúste svoje šance.😉

— Čo sa udialo za posledný týždeň? —

📌 ZBIERKA ŠKOLSKÝCH POTRIEB VĎAKA VÁM: Ďakujem všetkým z vás, ktorí ste sa zapojili do Zbierky školských potrieb, ktorú sme organizovali pre neziskovú organizáciu Úsmev ako dar. Naša zasadačka na miestnom úrade bola v priebehu dvoch dní plná školských pomôcok, ktoré veríme, že pomôžu čo najväčšiemu počtu detí. Nie každá rodina si to totiž môže dovoliť. Je krásne ako sa v takýchto veciach vieme zomknúť a ukázať svoju štedrosť. Vyzbierané veci poputujú konkrétnym rodinám, je to adresná pomoc naozaj tým, ktorí to nevyhnutne potrebujú. Ešte raz úprimná vďaka. Ste úžasní!

📌 PROMENÁDNY CHODNÍK SMERUJE DO FINÁLE: Rekonštrukcia promenádneho chodníka od reštaurácie Mango k OC Jednota ide pomaly ale isto do finále. Po uplynulom týždni sú osadené nové obrubníky a ukončili sa aj terénne úpravy. Napĺňame náš avizovaný cieľ, čo znamená, že zmenšujeme asfaltovú plochu a rozširujeme zeleň.

📌 POZOR NA NOVÉ DOPRAVNÉ ZNAČENIE PRI ZŠ ČORDÁKOVA: Dopravná situácia bola pri ZŠ Čordákova dlhodobo nepriaznivá a dochádzalo tam najmä v ranných a poobedňajších hodinám ku kolíziám detí a automobilov. Nikto to však neriešil. Všetci dávali hlavu do piesku. Na základe vypracovaného projektu dopravného inžiniera tam preto došlo k osadeniu nových dopravných značiek, ktoré jasne vymedzujú, že pre vodičov vozidiel prinášajúcich deti do blízkej základnej školy platí zákaz vjazdu. Toto riešenie je ale dočasné a nedokončené. Ešte potrebujeme vyznačiť vodorovné dopravné značenie, čo sme kvôli vlhkosti nemohli realizovať. Ani ja nie som z toho nadšený, ale beriem aspoň mierne zlepšenie a ochranu detí predtým, aby som filozofoval o ideálnom riešení bez výsledku. Do budúcnosti pripravujeme rozsiahlejší projekt na komplexné riešenie situácie. Odsúhlasený však bude musieť byť všetkými dotknutými orgánmi, prosím buďte trpezliví. Bude to ťažká cesta, lebo každý jeden orgán má pocit, že to musí byť tak, ako si vymyslel. Prvoradá však pre nás je bezpečnosť detí a preto budeme bojovať naďalej. Dovtedy prosím dôverujme odborníkom.

📌 PARTICIPATÍVNY ROZPOČET – ZAREGISTRUJTE VÁŠ PROJEKT: Online formulár na podávanie svojich nápadov nájdete na stránke – sidliskokvp.hlasobcanov.sk do konca septembra. Návrhy je možné podávať v dvoch kategóriách. O tom, ktorý projekt sa v budúcom roku zrealizuje rozhodnete Vy sami hlasovaním. Dôležité je, aby Vaše projekty boli najmä inovatívne a všeobecne prospešné. V prípade, že potrebujete s niečím poradiť sme vám k dispozícií na miestnom úrade. Neváhajte nás osloviť. Osobne mám z toho veľkú radosť a keď bude všetko hotové, určite sa to včas dozviete. Držme si teda palce, nech máme pekné počasie a práce môžu ísť do finále. Budúci týždeň by sme už mohli chodiť po novom.

📌 CESTA JÁNA PAVLA II. V OBRAZOCH: Už dva týždne jazdíme po novej ceste na ulici Jána Pavla II. Všetci dobre vieme, že jej opravu sme žiadali roky. Boli to roky doprosovania sa, vypisovania a žiadania. Podarilo sa a ja som naozaj veľmi rád, pretože táto cesta patrí k najfrekventovanejších na celom našom sídlisku. Mrzí ma, že niekto dokáže napísať, že je to kvôli pápežovi. Ľudia, majte už rozum. Touto cestou nikto nepôjde a nebude súčasťou podujatí. V rozpočte bola schválená už v 2020 dávno predtým, ako vôbec pápež avizoval možnú návštevu Slovenska. Každopádne, pripravili sme pre vás video na porovnanie ako to tam ešte prednedávnom vyzeralo a v akom stave je cesta dnes. Ste spokojní? Video nájdete tu – https://fb.watch/7Qx9-ionXk/

📌 INZERCIA V NAŠEJ KVAPKE: Dávam vám do pozornosti možnosť inzercie v našom občasníku KVaPka, ktorý distribuujeme do všetkých domácností na sídlisku KVP. Je to skvelá príležitosť pre vás, ktorí chcete alebo potrebujete spropagovať svoje prevádzky, firmy či akékoľvek dôležité informácie. Ak máte záujem napíšte nám na – redaktor@mckvp.sk a dozviete sa viac.

📌 ČISTOTA & ÚDRŽBA: Aj v uplynulom týždni pokračovali práce na našom sídlisku. Čisté koše, okolie pred kontajneroviskami, orezy stromov a kríkov, zametanie, kosenie, jednoducho sme tam, kde treba. Fotoreport z údržby sídliska nájdete na našej stránke už zajtra.

Prajem Vám úspešný začiatok pracovného týždňa. 😉👍 #Spoločne #posúvame #sídlisko #KVP #VPRED

Zdielať:

Ďalšie články

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 36/2023

Tak to bol teda epický týždeň! Kde mám začať svoje písanie? Zelená strecha na Miestnom úrade je už skoro dokončená. Prístrešky na zastávkach MHD pribúdajú

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 34/2023

Verím, že si plnými dúškami užívate záver leta. Budúci týždeň nás čakajú 2 významné štátne sviatky a tým pádom aj 2 dni pracovného pokoja. Deťom