Ladislav Lörinc

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 18/2020

Otvárame náš miestny úrad. Postupne a opatrne. Osobne sa veľmi teším, že po takmer dvoch mesiacoch hlásenia zákazov som dnes konečne mohol napísať – OTVÁRAME. Mám radosť z uvoľňovania opatrení, no samozrejme rešpekt pred tým, čo nás ešte čaká.
 
Zodpovednosť na prvom mieste platí stále aj naďalej. Prosím, myslite na to pri odchode zo svojho bytu či domu. A takisto aj pred návštevou nášho miestneho úradu.
 
? Od ZAJTRA (Pondelok, 11.5.2020) OTVÁRAME pre vás Kancelárie prvého kontaktu podľa zverejnených úradných hodín. Pred vstupom do miestností si prosím vydezinfikujte ruky zariadením na to určeným, ktoré tam nájdete. Nezabudnite si rúško a dodržiavajte aj dvojmetrové rozostupy. Chránite tým seba i našich zamestnancov a je to stále veľmi dôležité.
 
Ak potrebujete niečo prerokovať s konkrétnym zamestnancom oddelenia, tu naďalej platí – dohodnite si osobné stretnutie vopred.
 
? NOVÝ TÝŽDEŇ ZAČÍNAME aj OBNOVOU VODOROVNÉHO DOPRAVNÉHO ZNAČENIA na cestách, ktoré máme vo svojej správe, teda na tých, po ktorých nepremáva MHD.
 
Obnovy sa od pondelka do stredy dočkajú priechody pre chodcov a priestory pred kontajneroviskami. Od štvrtka bude obnova pokračovať aj na parkovacie čiary na jednotlivých uliciach, kde budeme potrebovať vašu súčinnosť s preparkovaním áut. Inak to nepôjde.
 
Harmonogram presných lokalít s termínom začatia prác nájdete na našom webe – http://www.mckvp.sk/obcan/1000510/, informáciu si môžete podrobnejšie prečítať aj v mobilnej Appke, prostredníctvom ktorej vás budeme aj priebežne upozorňovať na to, na akú ulicu sa chystáme. Spolupráca musí byť, ak chceme vidieť výsledky, tento raz v podobe jasného dopravného značenia.
 
A keď už sme pri uvoľňovaní opatrení, pozitívnu správu máme aj pre fanúšikov tenisu. Ale o tom už bližšie v súhrne za uplynulý týždeň.?
 
Za uplynulé dni sme:
? POĎAKOVANIE č. II. František Ténai STAROSTOVI Z MČ SEVER??
Vďaka starostovi Ferovi Ténaiovi sme aj tento týždeň opäť využili možnosť obedov zdarma pre našich dôchodcov, ktorí sú odkázaní na pomoc. Vo štvrtok tak 36 dôchodcov dostalo jeden obed grátis tak, aby neostali o hlade aj cez voľný deň, v piatok. Ďakujeme Fero!
 
? TENISOVÝ KURT JE PRE VÁS K DISPOZÍCIÍ ?
Do Drocárovho parku sa od štvrtka konečne vrátil športový život. Vdýchli ho tam všetci tenisoví nadšenci, ktorí si prišli zahrať na znovuotvorený kurt. Otvorili sme ho pre vás aj v reakcii na postupné uvoľňovanie obmedzení ako i vzhľadom na podmienky, ktoré nám to umožnili.
 
Zarezervovať si termín je možné iba prostredníctvom našej mobilnej aplikácie, kde nájdete samostatnú sekciu na to určenú. Je to veľmi jednoduché a zaberie vám to pár minút aj s prečítaním prevádzkového poriadku.
 
? ZAVLAŽOVACIE VAKY PRI NOVOVYSADENÝCH STROMOCH??
Musím sa priznať, že toto mi naozaj urobilo krajší týždeň a zároveň prispelo k tomu, čo sa spolu s mojim tímom snažím na KVP vybudovať – modernú a efektívnu samosprávu.
 
Zavlažovacie vaky nie sú v zahraničí žiadnou novinkou. U nás sa s nimi až tak nestretávame, pričom ich význam pre rast nových stromov je značný. Okrem iného šetria čas, peniaze i vodu, potrebnú na zavlažovanie.
 
Do jedného vaku sa jej zmestí asi 50 litrov, ktorá sa z neho postupne uvoľňuje šesť až desať hodín. Kto ma pozná vie, že tieto eko-záležitosti sú mojou srdcovkou a ak sa ešte niečo, čo funguje za hranicami Slovenska podarí zrealizovať na našom sídlisku teším sa ako malý chlapec?
 
? KONCERT FILIPA JANČÍKA POD OKNAMI NA KVP?
Stalo sa spontánne: Obyvatelia Wurmovej dnes zažili krásne prekvapenie. Filip Jančík koncertoval priamo pod ich oknami. Dúfam, že si to užili, lebo si to sami „vybavili“ v rámci projektu https://www.podoknom.sk/ 🙂 Nám ostatným, ktorí sme o tom nevedeli ostali len fotky a oči pre plač. ?
 
Stále hovorím, že na KVP máme neskutočný potenciál práve v našich občanoch. Ak sa spojíme pre dobrú vec, podarí sa nám to! ✌️? Otázka na Vás: Chceli by ste viac takýchto akcií?
 
? 3 ĎALŠIE AUTOVRAKY ODSTRÁNENÉ?
Neviem, či ste si všimli, ale opäť sa nám podarilo dostať pár áut z ulíc. Červený Fiat Punto, ktoré bolo pri Dorke, bordový Renault Megane Combi z parkoviska na Zombovej a zelený Mercedes C Coupé z Titogradskej sú konečne preč. Ďakujem všetkým, ktorí sa o to zaslúžili.
 
Viem, že sa Vám zdá, že s niektorými autami sa roky nič nedeje, ale verte, že pracujeme podľa zoznamu a ideme postupne napriek tomu, že v podstate suplujeme prácu mesta Košice. Nevadí, robíme to pre nás.
 
? KONŠTRUKTÍVNA KRITIKA VEDENIA MESTA. NIE JE TO NIČ OSOBNÉ, len som ako starosta unavený z výhovoriek a všetky pokusy o riešenie za posledných 15 mesiacov zlyhali.
 
Ľudia od nás ako volených funkcionárov očakávajú výsledky. Nie sladké reči a výhovorky. Ak v našej spoločnej ceste za výsledkami bude stáť nečinné vedenie magistrátu, budem riešiť príčinu toho problému. Verejne, priamo, vecne.
 
 
? PRVÝ TÝŽDEŇ KOSENIA MÁME ZA SEBOU
I keď to v pondelok ráno vyzeralo s počasím všelijako, poobede sa situácia zlepšila a zamestnanci sociálneho podniku začali s prvou kosbou. Nové stroje prevetrali vykosením pozdĺž hlavných ťahov ciest a záujmových bodov, v zmysle plánu kosby. Pokračovať budú postupne vnútroblokmi a následne ďalšími časťami sídliska, ak nebude pršať. To je totiž rozhodujúci faktor, ktorý nie je v našej kompetencii. Uvidíme, čo prinesie nový týždeň, predpoveď priebežne sledujeme a veríme, že nám bude v našich aktivitách naklonená.
 
? PROBLÉM S DIVIAČOU ZVEROU RIEŠIME
Pri koronakríze sa možno zdá, že sme niektoré aktivity dali bokom a nezaoberáme sa nimi. Ak o niečom nepíšeme, to automaticky neznamená, že je to pre nás menej podstatné. Nezabudli sme ani v tejto dobe na problém s diviakmi, ktorí trápi nás všetkých.
 
Aj na základe vašich podnetov upozorňujeme kompetentných a sme s nimi v aktívnej komunikácii. Mestské lesy nám prisľúbili, že v skupinových honoch budú pokračovať, až to opäť situácia dovolí. O probléme vedia, nateraz vykonávajú individuálne lovy v dotknutých oblastiach. Verím, že problém s neželanými návštevníkmi sa nám spoločnými silami podarí zmierniť.
 
? OBHLIADKY SÍDLISKA S MESTSKOU POLÍCIOU
Kontrola vašich podnetov prebieha z našej strany priamo v teréne v spolupráci s mestskou políciou. Môj zástupca Roman Matoušek si s veliteľom stanice MsP KVP prešli celé sídlisko aj uplynulý týždeň. Zhodli sme sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.
 
Navyše, ohlásené problémy, sťažnosti či nedostatky vedia najlepšie vyriešiť, alebo aspoň navrhnúť postup riešenia tí najkompetentnejší. Spoločné monitorovanie preto bude pokračovať v pravidelných intervaloch.
 
? PRIBUDLO NÁM VIAC AKO 2000 KVETOV???
Vy si nimi spestrujete balkón či záhradu, my ich sadíme po celom sídlisku. Kvety sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia a obzvlášť teraz, keď si pobyt na čerstvom vzduchu vychutnávame oveľa viac, nesmú chýbať. Zopár ich už pribudlo pri miestnom úrade, poliklinike, kostole či pri zastávkach MHD.
 
Dokopy bude naše KVP farebnejšie o dve tisícky rôznych druhov kvetín. Verím, že sa z nich budeme tešiť dlhšie ako týždeň a namiesto ničenia verejného priestoru si ho začneme viacej vážiť. Robíme to pre radosť nás všetkých, nie potešenie jednotlivcov. Myslime na to, prosím.
 
? DOPRAVNÍ PROJEKTANTI POSLEDNÁ VÝZVA PRE VÁS
Možnosť zapojiť sa do výzvy na vyhotovenie projektovej dokumentácie, ktorej účelom je zlepšenie dopravnej situácie pred našimi základnými školami máte do ZAJTRA – 15:30 hod.
 
? ČISTOTA A ÚDRŽBA SÍDLISKA ?
Ak Vás zaujíma čistota nášho sídliska, viac o vykonaných prácach v teréne sa dozviete už zajtra v našom pravidelnom fotoreporte na oficiálnom FB mestskej časti – https://www.facebook.com/MestskaCastKVP
 
P.S.: DEŇ MATIEK – Všetko najlepšie k Vášmu krásnemu sviatku. Ďakujeme, že Vás máme. Ja som dnes navštívil svoju mamičku i svokru a vymenil som s nimi krásne kvietky za skvelý mamičkovský obed. Odchádzal som o 1,5 kg ťažší. Poznáte to, však? ???
 
PEKNÝ VÍKEND PRIATELIA ?
 
#zodpovedne #ruskoniejehanba #somdoma

Zdielať:

Ďalšie články

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 36/2023

Tak to bol teda epický týždeň! Kde mám začať svoje písanie? Zelená strecha na Miestnom úrade je už skoro dokončená. Prístrešky na zastávkach MHD pribúdajú

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 34/2023

Verím, že si plnými dúškami užívate záver leta. Budúci týždeň nás čakajú 2 významné štátne sviatky a tým pádom aj 2 dni pracovného pokoja. Deťom