Ladislav Lörinc

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 2/2023

V polovici januára sa už rozbiehajú všetky pracovné kolektívy. Je už cítiť, že ľudia dvíhajú telefóny a odpisujú na email. Rozbieha sa to a ja sa tomu veľmi teším, lebo som nabudený do práce tak, ako to má byť. Cez sviatky som si oddýchol a načerpal množstvo nápadov. Konečne som mal čas čítať knihy, ktoré na mňa čakali.

Rozbehli sa už aj pracovné stretnutia a ja som absolvoval napríklad finančnú komisiu na úrovni mesta Košice, rokovanie s poslaneckými kolegami, stretnutia s vedúcimi pracovníkmi, či rokovanie s odborármi na úrovni Košického samosprávneho kraja. Okrem toho ma 3x navštívili aj novinári so svojimi otázkami a mohli ste počuť moje vyjadrenia v rádiu Košice, či na RTVS.😉✌️

Dávam do pozornosti 3 rýchle témy pre Vás:
🎯AD1: Vo štvrtok 19. januára si pripomenieme 78.výročie oslobodenia mesta Košice. Pietny akt kladenia vencov sa uskutoční o 13:30.
🎯AD2: V predajni spoločnosti LIDL KVP máte možnosť podeliť sa a pomôcť. Viete kúpiť niečo naviac a nechať trvanlivé potraviny priamo v predajni. Tie poputujú organizáciám, ktoré pomáhajú.
🎯AD3: Zamestnanci DPMK, a.s. sú v štrajkovej pohotovosti a MHD jazdí v prázdninovom režime. Skontrolujte si grafikon svojej linky, aby ste nečakali zbytočne.

Čo sa udialo v poslednom týždni?
📌 ŠTATISTICKÉ ČÍSLA ZA ROK 2022
Vďaka evidencii obyvateľstva, ktorú vedieme na miestnom úrade máme k dispozícii prehľad dôležitých štatistických údajov za jednotlivé roky. Obhliadli sme sa preto aj za rokom 2022 a vyčíslili sme, koľko detí sa na KVP narodilo či aké boli najčastejšie mená bábätiek. V porovnaní s predchádzajúcim rokom nám klesol počet o 221 občanov, čo pre nás nie je pozitívne. Strata každého obyvateľa znamená pre rozpočet našej mestskej časti 59,50€, ktoré vieme preinvestovať napríklad do opráv ciest či chodníkov. Tejto téme sa plánujeme viac venovať aj v rámci informačnej kampane, preto nás sledujte aj naďalej.

➡️ Ak Vás zaujímajú ďalšie čísla zo života KVP nájdete ich tu – https://www.facebook.com/100067325801849/posts/498590862395103/?d=n

📌 STRAVOVANIE DÔCHODCOV
Pripomínam všetkým našim seniorom, že pre poskytnutie príspevku na stravovanie je od januára tohto roka nevyhnutné predložiť aktuálne rozhodnutie zo sociálnej poisťovne o výške dôchodku na rok 2023. Myslite na to, a čím skôr prineste toto rozhodnutie na miestny úrad, aby ste mohli poberať spomínaný príspevok, ak na neho máte nárok. V prípade, že Vám niečo nie je jasné a chcete sa informovať o ďalších možnostiach v otázke stravovania, neváhajte nás kontaktovať na tel. čísle 055/789 06 19. Sme tu predsa od toho, aby sme Vám pomáhali.

📌 VEREJNÉ OSVETLENIE NIE JE V PORIADKU
Stav verejného osvetlenia nie je v poriadku ani na našom sídlisku. Pravidelne sa preto obraciame na mesto Košice ako aj povereného správcu verejného osvetlenia, a to Dopravný podnik mesta Košice, aby v tejto veci podnikli reálne kroky. Aby ste mali prehľad o tejto téme aj Vy, keďže sa Vás to priamo týka, snažíme sa Vás pravidelne informovať. Aktuálne začal DPMK a.s aj vďaka urgenciám výkopové práce na oprave verejného osvetlenia pri moste od koniarne do Borovicového hája. My budeme pokračovať ďalej evidenciou každého jedného obvodu, aby sme zistili funkčnosť lámp aj medzi blokmi. Všetko sme začali evidovať aj do digitálnej mapy, nech máme lepší prehľad. V prípade, že zaznamenáte nefunkčné osvetlenie prosím nahláste to na Dispečing DPMK.

📌 NOVÁ NABÍJACIA STANICA PRE ELEKTROMOBILY
Dobré správy pre majiteľov elektromobilov. Na KVP nám pribudla ďalšia nabíjacia stanica pre tieto vozidlá. Ide o súkromnú investíciu spoločnosti Lidl a nájdete ju na parkovisku pri predajni Lidl na ulici Jána Pavla II. Okrem toho, nájdete elektronabíjačku aj pri budove miestneho úradu. Vítam tieto nabíjacie stanice v našej mestskej časti, pretože aj toto je krok vpred, ktorý sa v zahraničí stáva už samozrejmosť. Je preto potrebné aj u nás budovať infraštruktúru v tomto smere.

📌 ZBER VIANOČNÝCH STROMČEKOV POKRAČUJE AJ TENTO TÝŽDEŇ
Už od 9.1.2023 sa v celých Košiciach začal zber a odvoz použitých vianočných stromčekov. V rámci Sídliska KVP je možnosť uložiť stromčeky aj do ohrádok, ktoré boli dočasne osadené na ôsmych miestach výhradne na tento účel. Stromčeky by mali byť očistené od ozdôb, nie je potrebné ich baliť do fólie, zväzovať špagátom, či inak pripraviť na odvoz. Táto služba bude vykonávaná v koordinácii s firmou KOSIT, a.s. a potrvá až do 28.02.2023. Stromčeky sa budú odvážať priebežne. Ak ohrádku pri svojej bráne nemáte, stromčeky viete uložiť ku kontajnerom. Ideálne na zeleň tak, aby ste neblokovali priechod ľudí a vozidiel.

➡️Viac informácií o zbere vianočných stromčekov nájdete tu: https://www.kosit.sk/zber-a-odvoz-vianocnych-stromcekov-2/

📌 STÁLE EŠTE HĽADÁME ŠPECIALISTU V OBLASTI DOPRAVY
Hľadáme posilu do nášho tímu na Oddelenie výstavby, ktorá by sa špecializovala na oblasť dopravy a parkovacej politiky. Do 20. januára 2023 máte šancu poslať svoj životopis na adresu k1k@mckvp.sk. Ak s touto agendou máte odborné skúsenosti, máte prehľad v tejto téme a baví Vás práca s ľuďmi, neváhajte. Za poslanie životopisu nič nedáte, môžete len získať. Pozícia však nie je vhodná pre začiatočníka bez skúseností.

➡️ Viac informácii nájdete na našom webe tu – https://www.mckvp.sk/miestny-urad/volne-pracovne-miesta/1001180/

📌 DO 31. JANUÁRA JE MOŽNÉ ZÍSKAŤ ZĽAVU NA DAŇ Z NEHNUTEĽNOSTI A KOMUNÁLNY ODPAD
Ak ste minulý rok kúpili, predali, dostali do daru nehnuteľnosť, darovali alebo skolaudovali predtým rozostavanú nehnuteľnosť máte povinnosť podať mestu Košice priznanie k dani z nehnuteľností. Túto povinnosť máte aj keď u vás nastali zmeny vo vlastníckych vzťahoch. Do 31. januára 2023 musíte podať nielen priznania k dani z nehnuteľností, ale aj k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje. Taktiež do 31. januára 2023 musia zaslať poštou alebo osobne priniesť na magistrát mesta potvrdenie aj všetci tí, ktorí žiadajú mesto o 50-percentné zníženie poplatku za komunálny odpad. Od tejto povinnosti sú oslobodení občania nad 62 rokov, ktorým sa tento poplatok na polovicu zníži automaticky. Prvýkrát si však musíte požiadať pri dovŕšení 62 rokov, potom to už pôjde automaticky. Pozor na to.

➡️ Viac informácii nájdete tu: https://www.kosice.sk/clanok/do-konca-januara-je-mozne-ziskat-zlavu-na-dan-z-nehnutelnosti-a-komunalny-odpad

📌 ČISTOTA & ÚDRŽBA
Naši zamestnanci aj tento týždeň boli v teréne a venovali sa čistote verejných priestranstiev a okolia našich odpadkových košov. Pravidelný report výsledkov ich práce nájdete na oficiálnej FB stránke Mestskej časti už zajtra. Sledujte www.facebook.com/MESTSKACASTKVP

Prajem Vám úspešný začiatok pracovného týždňa. 😉👍
#Spoločne #posúvame #sídlisko #KVP #VPRED

Zdielať:

Ďalšie články

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 36/2023

Tak to bol teda epický týždeň! Kde mám začať svoje písanie? Zelená strecha na Miestnom úrade je už skoro dokončená. Prístrešky na zastávkach MHD pribúdajú

DENNÍK STAROSTU – TÝŽDEŇ 34/2023

Verím, že si plnými dúškami užívate záver leta. Budúci týždeň nás čakajú 2 významné štátne sviatky a tým pádom aj 2 dni pracovného pokoja. Deťom